Monday, October 5, 2009

A solution to constant MSN Messenger Live disconnects

Windows Live Messenger Mobile

Image via Wikipedia

A couple of weeks ago, I tried to sign onto my personal Messenger account while I was at work. I’ve been doing this for years without any problem.

Not this time.

After a few seconds of being connected online it disconnected me. I could only sign on using an offline status. Online, Busy and Away would all disconnect me within seconds.

I tried my work-related Messenger account and it remained online.

I was stumped. I tried everything I could think of. The same computer, and the same Messenger executable. The only difference was the accounts. I even tried an old account that I no longer use and it also worked fine.

I started to wonder if something changed on our corporate network causing Hotmail messenger accounts to be blocked.

Today, I came across the solution. The solution I found in this thread was as follows:

Have you tried checking your Live group memberships? I had exactly the same problem of Live Messenger 2009 signing in, showing my contacts status then disconnecting - but only when connected to the company network (either directly or through VPN). From suggestions on other forums, I tried using my son's Live ID to sign in with the same result, then I tried using my youngest daughter's Live ID (which I have severely restricted with various bits and pieces) - the connection stayed UP!!!

After looking into this further, I realised that some time ago I had accepted an invitation from my son to join a Live Group he had set up for the family (his younger sister hadn't been able to accept the invitation because of the all the restrictions I had on her account).
I went into the Group options and left the group and Hey Presto! my Messenger now stays connected even within the company network.
Hope this helps someone.

I fixed my messenger problem.

It made sense. About a week before this problem started, I had created a Live Group on Messenger Live. It was the second group I created, the first being created over a year ago. Since I didn’t do anything with this second group, I deleted it and tried going online again. It didn’t work. However, the group still appeared in my Messenger contact list. I shut down Messenger and re-launched it. The group was now gone… and I was able to go online and stay online.

Perhaps something did change on our network, or perhaps it had to do with not having any members in the group I created. Who knows? I’m just happy it’s fixed.

I blogged this with the hope that the solution spreads around to others who are experiencing the same problem.

Reblog this post [with Zemanta]

3 comments:

  1. Thanks for the post. The solution you mentioned worked for me perfectly. I was part a group membership. Once I deleted the group Windows Live Messenger started working again. Thanks!!

    ReplyDelete
  2. Thanks for posting this, it solved my problem.

    ReplyDelete
  3. Yep.. thanks for the post.. this issue stumped me for the whole day....

    ReplyDelete